cosmetice naturiste

 • De ce e tot mai greu sa gasesti cosmetice naturiste 100%?

  Jar of moisturizing facial cream

  Industria produselor cosmetice in ultimii zeci de ani a explodat lansând pe piatã felurite certitudini referitoare la gama larga de produse „naturale” pe care le produc. Dar oare cat de certe sunt aceste „certitudini”? De ceva vreme şi la noi in tara se promoveaza produsele naturise, BIO, ecologice.

  Tot mai multa lume imbrațiseazã acest „trend” care a aparut drept urmare a refuzului populatiei la consumul sub orice forma a substanțelor chimice. Ce sunt de fapt aceste produse naturiste? Cum se produc, cum le diferentiem de produsele de sinteza?

  Radacinele cosmeticelor naturiste le gasim în Roma antica, Grecia antica sau Egiptul antic folosite de cãtre marile fețe ale lumii de atunci. Din secolul al XVII – XVIII-lea, cosmeticele nu mai sunt folosite doar de catre aristocrați ci incep sa fie utilizate la scara largã, iar începând cu secolul XIX în Franța se dezvoltã primele procese chimice de substituire a elementelor naturale cu cele obținute prin procedee chimice, de sinteza. De ce s-a renunțat la extractele naturale? Din cauza fenomenului de industrializare! S-au gãsit aparate, tehnici şi formule de reproducere astfel, în laborator cu câteva elemente chimice şi maşinãrii corespunzãtoare s-a putut da consistențã şi miros unei creme de fațã – de exemplu. Aceste procese chimice salveazã anumiți paşi din procesul rudimentar de prelucrare a materiei prime – planta nu se mai lasã la uscat, macerat, tratare cu alte elemente, în concluzie, salvam timp, efort şi bani. Ca şi o parantezã, imi permit chiar sã asociez acest fenomen cu cel al fumatului; nu intereseazã pe nimeni faptul cã pe pachetele de țigãri scrie negru pe alb „Tutunul dãuneazã grav sãnãtãții”, e o alegere pe care consumatorul şi-o asumã, conştient fiind de faptul cã nu este un obicei sãnãtos.

  Azi, diferențe la modul de producție al cosmeticelor au apãrut: la partea de tehnologie, rețetele se diversificã, constant se fac cercetãri dar efectul e acelaşi iar lumea a început sã îşi punã întrebãri referitoare la sãnatate care duce implicit la o atentie sporita în acest proces de înfrumusețare şi curentul „naturiştilor” ia amploare. Cu toate acestea, din lipsa de timp nu ne informãm corect, catalogam o anumitã gamã de produse ca fiind ceva extraordinar, ceva banal din pricina unui zvon sau dintr-o recomandare a unei cunoştinte. Nimic mai gresit – trebuie sã luãm în considerare „specificațiile” organismului propriu şi abia apoi sã trecem la acțiuni.

  Este adevãrat cã procesele chimice sunt mult mai rapide si amortizarea costurilor de producție se face într-un timp mai scurt prin procesul de tehnologizare, desigur, produsele au prețuri acceptabile, pentru a şi le permite oricine dar trebuie sã ne gandim la sãnãtatea noastrã, sã punem accent pe acele produsele care, în timp, nu au efecte negative asupra organismului nostru.

   

 • De ce e tot mai greu sa gasesti cosmetice naturiste 100% ?

  advantages-of-natural-cosmetics-in-front-of-syntheticPiata cosmeticelor din zilele noastre este una dintre cele mai diversificate piete de desfacere moderne.

  Diversitatea produselor cosmetic este un factor de avantaj dar si de dezavantaj in acelasi timp.

  Multitudinea de produse este covarsitoare. Pt fiecare produs in parte exista alte alternative care fac din alegerea finala un proces dificil.

  Multe dintre femeile preocupate in adevaratul sens al cuvantului de frumusetea lor opteaza pt produse naturale in cat mai mare proportie. Nu este necesar sa ne mutam in mijlocul padurii pt a avea parte de aceste tratamente 100% naturale. Realitatea este,insa,ca produsele cosmetice natural in proportie de 100% sunt de cele mai multe ori foarte greu de achizitionat si asta din mai multe motive.

  Unul dintre ele este pretul.La fel ca si in cazul altor produse,cu cat calitatea creste,cu atat pretul va creste si el. In cazul unor produse care contin in compozitie niste elemente naturale ce nu sunt tocmai la indemana sau care necesita procese speciale de extractive,preparare,combinare,etc valoarea acestor procedee se va simti in pretul de achizitie care va face just raportul de calitate-pret.

  O alta fata a dificultatii achizitionarii produselor naturale este neincrederea. Desi pe ambalaje scrie mare “NATURAL”, am intalnit cu totii produse care nu reflectau acest aspect. Una dintre metodele de verificare este verificarea ingredientelor.

  In urma unor cercetari,in Marea Britanie s-a descoperit ca unele dintre brandurile de renume,cu milioane de consumatori la nivel national,comercializau produse care nu intocmeau specificatia de 100% natural mentionata pe ambalaj. Spre exemplu, unul dintre cei mai mari retaileri de cosmetice din UK,Boots,a fost descoperit cu mai multe nereguli,privin niste produse pt fata care nu respectau aceasta specificatie de 100% organic,prezentand cel putin 4 ingrediente ne-organice.

  Marele dezavantaj al acestei situatii este ca legea nu prevede reglementari f clare,ca in cazul alimentelor. Un alt procedeu de verificare este verificare certificarii bio. In cele mai multe cazuri,acest certificate este produs de un institut bine cunoscut care “doteaza” fiecare produs in parte cu sigla lor.

  Nu in ultimul rand, un alt impediment in ceea ce priveste cumpararea de produse 1005 organice este lipsa de informare a consumatorilor. Domeniul BIO reprezinta unul dintre cele mai bine mediatizate domenii,informatii privind aceste produse fiind disponibile mai ales online,pt cei interesati sa le caute.

  Pana si accesibilitatea poate sa fie unul dintre impedimentele aprovizionarii cu produse bio. Din fericire, in aceasta privinta se lucreaza din greu in ultima vreme,printr`o mai buna aprovizionare a supermarketurilor, vanzatorilor amplasati in mari centre comerciale,magazine virtuale,etc.

  Pretul de productie este un alt factor care influenteaza negative productia in masa a cosmeticelor bio. De cele mai multe ori,producatorii prefera sa foloseasca ingredient sintetice,care sunt mai ieftine si mai stabile de cele mai multe ori decat produsele naturale.

  Trendul este insa ascendant si,luate fiind in considerare aceste aspecte,consumatorii au inceput sa-si indrepte mai mult atentia in directia produselor cat mai natural,a caror folosire a generat efecte mai bune si a prezentat riscuri mult mai mici. Calitatea superioara a produselor este de cele mai multe ori un factor decizional final!

2 Articol(e)