cosmetice ecologice

 • De ce e tot mai greu sa gasesti cosmetice naturiste 100%?

  Jar of moisturizing facial cream

  Industria produselor cosmetice in ultimii zeci de ani a explodat lansând pe piatã felurite certitudini referitoare la gama larga de produse „naturale” pe care le produc. Dar oare cat de certe sunt aceste „certitudini”? De ceva vreme şi la noi in tara se promoveaza produsele naturise, BIO, ecologice.

  Tot mai multa lume imbrațiseazã acest „trend” care a aparut drept urmare a refuzului populatiei la consumul sub orice forma a substanțelor chimice. Ce sunt de fapt aceste produse naturiste? Cum se produc, cum le diferentiem de produsele de sinteza?

  Radacinele cosmeticelor naturiste le gasim în Roma antica, Grecia antica sau Egiptul antic folosite de cãtre marile fețe ale lumii de atunci. Din secolul al XVII – XVIII-lea, cosmeticele nu mai sunt folosite doar de catre aristocrați ci incep sa fie utilizate la scara largã, iar începând cu secolul XIX în Franța se dezvoltã primele procese chimice de substituire a elementelor naturale cu cele obținute prin procedee chimice, de sinteza. De ce s-a renunțat la extractele naturale? Din cauza fenomenului de industrializare! S-au gãsit aparate, tehnici şi formule de reproducere astfel, în laborator cu câteva elemente chimice şi maşinãrii corespunzãtoare s-a putut da consistențã şi miros unei creme de fațã – de exemplu. Aceste procese chimice salveazã anumiți paşi din procesul rudimentar de prelucrare a materiei prime – planta nu se mai lasã la uscat, macerat, tratare cu alte elemente, în concluzie, salvam timp, efort şi bani. Ca şi o parantezã, imi permit chiar sã asociez acest fenomen cu cel al fumatului; nu intereseazã pe nimeni faptul cã pe pachetele de țigãri scrie negru pe alb „Tutunul dãuneazã grav sãnãtãții”, e o alegere pe care consumatorul şi-o asumã, conştient fiind de faptul cã nu este un obicei sãnãtos.

  Azi, diferențe la modul de producție al cosmeticelor au apãrut: la partea de tehnologie, rețetele se diversificã, constant se fac cercetãri dar efectul e acelaşi iar lumea a început sã îşi punã întrebãri referitoare la sãnatate care duce implicit la o atentie sporita în acest proces de înfrumusețare şi curentul „naturiştilor” ia amploare. Cu toate acestea, din lipsa de timp nu ne informãm corect, catalogam o anumitã gamã de produse ca fiind ceva extraordinar, ceva banal din pricina unui zvon sau dintr-o recomandare a unei cunoştinte. Nimic mai gresit – trebuie sã luãm în considerare „specificațiile” organismului propriu şi abia apoi sã trecem la acțiuni.

  Este adevãrat cã procesele chimice sunt mult mai rapide si amortizarea costurilor de producție se face într-un timp mai scurt prin procesul de tehnologizare, desigur, produsele au prețuri acceptabile, pentru a şi le permite oricine dar trebuie sã ne gandim la sãnãtatea noastrã, sã punem accent pe acele produsele care, în timp, nu au efecte negative asupra organismului nostru.

   

 • Cosmetice organice sau cele sintetice ?

  Organic-cosmetic-brand-finds-success-tapping-into-the-Indian-market_medium_vgaCu totii ne dorim sa traim mai sanatos-suntem atenti cu alimentele pe care le consumam,cu produsele de curatat,cu nivelul poluarii zonei in care traim.

  Produsele cosmetice pe care le consumam influenteaza si ele echilibru acesta pe care il cautam in legatura cu organismul nostru.

  Produsele bio au ingrediente de provenienta 1005 organica deci in componenta lor nu se vor gasi substante chimice care pot dauna sanatatii. Efectele benefice sunt resimtite si de mediul inconjurator,nu numai de organismul nostru care se bucura direct de proprietatile lor. Avand in vedere ca nu ne pot face rau noua,nu pot sa dauneze nici mediului inconjurator.

  Fiind atente cu pielea, ele pot fi folosite in siguranta si de persoanele care au nevoie de tratamente speciale(care prezinta diverse afectiuni ale pielii ca alergii sau hipersensibilitate).

  De cele mai multe ori,produsele comune din comert contin ingredienti chimici care in cazul utilizarii prelungite pot provoca anumite afectiuni,dintre cele mai periculoase,cum ar fi cancerul.

  Pt a evita toate aceste riscuri nedorite,este de preferat utilizarea cosmeticelor de origine organica. Denumirea de “organic” face referire la plantele din care sunt extrase ingredientele de baza ale acestor produse. Modul in care aceste plante sunt crescute este de asemenea f important pt ca in cresterea lor nu trebuie sa fie implicate substante chimice ca pesticide,fertilizatori,etc. In urma unei cresteri cat mai naturale,este normal ca nivelul calitativ al produselor cosmetice sa fie si el mai ridicat.

  Exista insa un numar destul de ridicat de substante chimice care se folosesc in indistria cosmetica,iar ultilizarea lor nu este in totalitate reglementata de lege.

  In randul produselor chimice care inca se folosesc in prepararea produselor cosmetice “de duzina” se numara parabenii si suflatii,a caror folosire pe termen lung a generat aparitia a diverse afectiuni ,dintre cele mai periculoase pt organism. Tot in acest sens,a fost constatata o rata din ce in ce mai ridicata a imbolnavirilor si a bolilor cu directa legatura cu folosirea substantelor chimice. Este de dorit o reducere a expunerii voluntare la substante chimice. Chiar daca nu genereaza efecte imediate,unele dintre substantele chimice amintite pot determina dezechilibre hormonale, tulburari la nivelul aparatului respirator,iritatii cutanate,dureri prelungite de cap a caror sursa este greu de determinat.

  Produsele cosmetice pe care le administram furnizeaza corpului un numar de substante la fel de importante pt organism ca si cele pe care le introducem in corp prin alimentatie. Multitudinea de plante,flori,ierburi,radacini,etc pe care o intalnim in natura este suficient de cuprinzatoare incat sa ne aprovizioneze cu toate vitaminele,proteinele,mineralele,enzimele si compusii bio activi de care avem nevoie pt o buna intretinere si functionare a pielii.

  De asemenea,efectele curative ale acestor elemente naturale sunt bine cunoscute in zilele noastre si,tocmai de aceea,au inceput sa fie din ce in ce mai des utilizate in industria cosmetica.

  Trendul este ascendent insa din acest punct de vedere si,spre un bun mers al lucrurilor,din ce in ce mai mult producatori au adoptat un mod bio de preparare a cosmeticelor.

  Pe principiul “Tot ce este natural este bun”,o imbogatirea a zonei cosmetice cu produse organice este recomandata pt orice femeie care acorda atentie frumusetii sale!

2 Articol(e)